Alles van Bergeijk
Bekijk de agenda
< juli 2018 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
26
 
 
 
 
 
 
1
27
2
3
4
5
6
7
8
28
9
10
11
12
13
14
15
29
16
17
18
19
20
21
22
30
23
24
25
26
27
28
29
31
30
31
 
 
 
 
 

Eenzaamheid: ook een probleem onder jongeren

Eenzaamheid: ook een probleem onder jongeren
De Kempen West Geplaatst 22 september 2017

Vandaag start de Week tegen Eenzaamheid. Uit onze Jeugdmonitor van 12 t/m 18 jarigen 2015 blijkt dat in onze regio bijna een kwart van de jongeren eenzaam is.

De sociale omgeving van jongeren speelt zich steeds meer af online. Uit ons onderzoek komt naar voren dat jongeren die meer gebruik maken van sociale media, over het algemeen minder eenzaam zijn. Echter, een kleine groep jongeren blijkt kwetsbaar te zijn voor het gebruik van sociale media: jongeren met een laag zelfbeeld en veel negatieve online ervaringen worden nog eenzamer naarmate ze er meer gebruik van maken.

 

Een slechte band met ouders belangrijkste voorspeller van eenzaamheid
Het onderzoek laat eveneens zien dat een slechte band met de ouders de belangrijkste voorspeller is van eenzaamheid onder jongeren. Ook jongeren uit eenoudergezinnen, van allochtone afkomst en jongeren met lager opgeleide ouders zijn vaker eenzaam.

Eenzaamheid komt met name voor in de grote gemeenten
In de gemeenten Eindhoven, Helmond en Veldhoven is ongeveer een kwart van de jongeren eenzaam. Deze eenzaamheid hangt deels samen met het feit dat in deze gemeenten meer jongeren wonen met een etnische achtergrond en juist deze jongeren zijn vaker eenzaam. Wel blijkt uit het onderzoek dat jongeren in grote gemeenten meer emotionele eenzaamheid ervaren dan jongeren in kleine gemeenten.


Nog weinig eenzaamheidsinterventies gericht op jongeren
In Nederland zijn nog weinig interventies op het gebied van eenzaamheid specifiek gericht op jongeren. De vele factoren die samenhangen met eenzaamheid vragen om maatwerk. Denk aan speciale voorlichting en training op het gebied van sociale media, cognitieve gedragstherapie en sociale vaardigheidstraining. Ook bewustwording van ouders kan bijdragen aan het oplossen van dit probleem.

 

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

De Laat Expert B.V. Bladel en Diessen
Van Voskuijlen & Koekkoek Notarissen Bladel
Deuren Specialist Nederland Bergeijk -  DSN
Perfect Fires open haarden en kachels Reusel
Van den Berk en Loonen uitvaartzorg - Bladel en Eersel
Stichting Het Kompas