Alles van Bergeijk
Bekijk de agenda
< oktober 2018 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
40
1
2
3
4
5
6
7
41
8
9
10
11
12
13
14
42
15
16
17
18
19
20
21
43
22
23
24
25
26
27
28
44
29
30
31
 
 
 
 

Waterschijf van vijf: bewuster omgaan met water

Waterschijf van vijf: bewuster omgaan met water
De Kempen West Geplaatst 7 mei 2018

Waterschap De Dommel introduceert nieuwe tool met inspiratie en tips

Watergraaf Peter Glas onthulde vanochtend bij de start van de publieksdag Zondag Waterdag de Waterschijf van vijf. Hij deed dit samen met Jan van de Graaf, de bedenker van de waterschijf.

 

Hoe ga ik om met water in de tuin? Kan ik water besparen tijdens het wassen? Wat mag er wel en niet in het toilet? De waterschijf staat boordevol weetjes en tips om bewuster om te gaan met water. Een bijdrage leveren aan een duurzame leefomgeving is voor iedereen binnen handbereik.

Wassen, gieten en regen, doorspoelen, koken en drinken zijn de vijf vakken van de Waterschijf van vijf. In totaal staan er 26 tips en weetjes op de waterschijf. Een greep uit de vijf vakken: bij een douchebeurt gebruik je maar de helft van het water van een vol bad; als je oude medicijnen bij de apotheek inlevert voorkom je dat ze in oppervlaktewater terecht komen; de CO2-uitstoot van de productie van kraanwater is 400 keer lager dan die van in plastic of glas verpakt flessenwater; met afgekoeld kookvocht kun je je planten water geven; sproei de tuin liever 1 keer per week een langere tijd dan dagelijks kort. Planten kunnen zo beter tegen droogte. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden.

Ontstaan idee Waterschijf van vijf
Adviseur waterkwaliteit Jan van de Graaf diende vorig jaar het idee voor de Waterschijf van vijf in bij het innovatieplatform van Waterschap De Dommel. Met het innovatieplatform wil het waterschap innovatie en ideeën stimuleren in de hele organisatie, van technoloog tot administratief medewerker, van projectleider tot veldmedewerker. Jan: "Het idee werd geboren toen ik tijdens de lunchpauze een folder met de Schijf van vijf over gezond eten zag liggen. Net als deze alom bekende schijf van het Voedingscentrum, kunnen we als waterschap ook een Schijf van vijf maken. Maar dan volledig gericht op water: de Waterschijf van vijf. Een handige tool om mensen te laten weten hoe ze met hun dagelijkse gewoonten een bijdrage kunnen leveren aan de doelen van het waterschap. Dit draagt bij aan waterbewustzijn en uiteindelijk aan een beter milieu."

Innovatieve organisatie
Waterschap De Dommel werkt aan schoon, voldoende en veilig water. Nieuwe oplossingen en technieken zijn essentieel om het werk goed te kunnen én blijven uitvoeren. Watergraaf Peter Glas: "Om de hedendaagse en toekomstige wateropgaven door klimaatverandering goed het hoofd te kunnen bieden, is een innovatieve aanpak noodzakelijk. Een innovatief klimaat binnen ons waterschap is hiervoor essentieel. En dat stimuleren we dan ook, bijvoorbeeld met het innovatieplatform. Zo werken we aan een continue verbetering van onszelf als organisatie en met de Waterschijf van vijf kunnen we ook onze inwoners helpen zelf een positieve bijdrage te leveren."

Reuzenwaterschijf bij excursies op de rioolwaterzuiveringen
Vandaag tijdens Zondag Waterdag is er een reuzenwaterschijf in de vorm van een rad. Bezoekers kunnen meedoen aan een kleine quiz waarmee ze heel toepasselijk een douchecoach kunnen winnen. De reuzenwaterschijf krijgt ook een plaats in de excursies op de rioolwaterzuiveringen in Eindhoven, Tilburg en Hapert. In plaats van een presentatie te geven, draaien de excursieleiders voortaan aan het rad om basisscholieren bewuster van water te maken. Ook heeft het waterschap folders van de Waterschijf van vijf beschikbaar. De folder is te downloaden op www.dommel.nl/waterschijfvanvijf

Waterschap De Dommel is de waterpartner in Midden-Brabant. Samen met anderen werken we aan droge voeten, voldoende en schoon water. We dragen actief bij aan een gezonde, mooie, veilige, natuurlijke en duurzame leefomgeving. Een leefomgeving waarin mensen graag wonen, werken en recreëren met goede condities voor ondernemers.

Wij zijn een moderne functionele overheid, steeds met oog voor wat de samenleving van ons vraagt. Onze aanpak is ondernemend, innovatief en van hoge kwaliteit. We realiseren onze doelen tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten, met een optimale balans tussen mens, omgeving en economie.

 

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Knegtmans Advocaten & Mediators Bergeijk
Flow Sleeping Bladel
Stichting Het Kompas
Yoga docent - Ankie Pluim - Bergeijk, Luyksgestel
Profile Bito De Fietsspecialist Bladel