Alles van Bergeijk
Bekijk de agenda
< juli 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
27
1
2
3
4
5
6
7
28
8
9
10
11
12
13
14
29
15
16
17
18
19
20
21
30
22
23
24
25
26
27
28
31
29
30
31
 
 
 
 

Verdeling woning na echtscheiding

Verdeling woning na echtscheiding
De Kempen West Geplaatst 1 april 2019

Het zal u niet vreemd in de oren klinken dat de woning bij een echtscheiding, maar ook bij een verbreking van een samenleving vaak het meest waardevolle gezamenlijke goed is waar afspraken over gemaakt moeten worden.

Op dit moment, nu de woningmarkt weer hoogtijdagen viert, zien we dat de gezamenlijke woning vaak al verkocht is en één of beiden partijen alweer een nieuwe woning heeft/hebben gekocht, voordat de echtscheiding is uitgesproken. Een aantal jaren geleden zagen we in onze praktijk echter dat de woning na de scheiding of het verbreken van de samenleving voor nog een onbepaalde tijd onverdeeld bleef. Reden om in het convenant bepalingen op te nemen over de fase van onverdeeldheid. U moet hierbij denken aan woonrecht, voldoening eigenaars- en gebruikerslasten, woonvergoeding, recht van eerste koop, fiscale consequenties voor de hypotheekrenteaftrek, verschuiven woning naar Box 3, verkoopprijs, laatprijs, verdeling overwaarde etc.

Duidelijke afspraken vastleggen
Dat het belangrijk is om duidelijke afspraken te maken in het convenant, mag blijken uit een recent arrest van de Rechtbank Rotterdam van 13 februari jl.
De situatie hierbij is als volgt. Partijen zijn met elkaar gehuwd. De echtelijke woning is gemeenschappelijk eigendom. In 2012 wordt het huwelijk door echtscheiding ontbonden. Het getekende echtscheidingsconvenant luidt als volgt: ‘De woning wordt aan de man toegedeeld onder de opschortende voorwaarde dat de hypotheekbank de vrouw ontslaat uit haar hoofdelijke aansprakelijkheid met betrekking tot de hypothecaire leningen.' De hypotheekbank heeft de vrouw tot op heden niet ontslagen uit haar hoofdelijke aansprakelijkheid. De man woont nog altijd in de voormalig echtelijke woning.

Uiteindelijk spant de vrouw een procedure aan en de rechtbank bepaalt daarin, kort gezegd, als volgt. Indien geen termijn voor nakoming is overeengekomen, kan terstond nakoming worden gevorderd. Inmiddels is het 2019. De opschortende voorwaarde is thans, zeven jaar later, nog altijd niet vervuld. De termijn waarbinnen de man redelijkerwijs had kunnen (en moeten) presteren, is inmiddels ruimschoots verstreken. Nu voormelde opschortende voorwaarde niet is vervuld, is ter zake van de woning tussen partijen geen overeenkomst tot verdeling tot stand gekomen. Aldus is sprake is van een goed uit de gemeenschap dat tot op heden onverdeeld is gebleven. Over de verdeling van de woning kan dus alsnog beslist worden. De rechter kan de verdeling daarvan vaststellen. Daarbij dient naar billijkheid rekening te worden gehouden met de belangen van partijen en het algemeen belang. De rechter geniet daarbij een mate van vrijheid.
Het verweer van de man dat het echtscheidingsconvenant voor hem financieel ongunstig is laat de rechter links liggen. De man heeft het convenant ondertekend, zodat hij daaraan gebonden is.
De rechtbank wijst de vordering toe dat de woning verkocht dient te worden.

Goedkoop wordt duurkoop!
Ook wij zien in onze praktijk convenanten voorbij komen die door anderen dusdanig karig zijn opgesteld, overigens niet alleen over de woning, dat dit in de toekomst wel bijna tot problemen moet leiden. Laat u bijstaan door een specialist die juridische, financiële en fiscale kennis heeft, om te voorkomen dat goedkoop misschien wel duurkoop wordt!

Bron: Knegtmans Advocaten & Mediators

 

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Sanidrome van de Ven Badkamers Knegsel
SBP Outdoor Bergeijk Witrijt
De Leest tegels en tegelwerken Bladel
Knegtmans Advocaten & Mediators Bergeijk
De Houtwinkel Bladel