Alles van Bergeijk
Bekijk de agenda
< juli 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
27
1
2
3
4
5
6
7
28
8
9
10
11
12
13
14
29
15
16
17
18
19
20
21
30
22
23
24
25
26
27
28
31
29
30
31
 
 
 
 

Asbestactie Bergeijk van start

Asbestactie Bergeijk van start
Bergeijk Geplaatst 1 april 2019

Op dinsdag 16 april start Bergeijk met het ophalen van de verwijderde en ingepakte asbesthoudende golfplaten op 232 deelnemende adressen.

Met het informeren, uitdelen van beschermingsmiddelen en inpakmateriaal en het ophalen van de asbest, stimuleert en faciliteert Bergeijk haar inwoners in aanloop naar het verbod op asbesthoudende golfplaten in 2024.

Unieke actie
De gemeente Bergeijk heeft haar inwoners eind vorig jaar uitgenodigd deel te nemen aan de actie ‘saneren asbestdaken tot 35 m² per kadestraal perceel'. Asbestvezels zijn schadelijk voor de gezondheid en vormen een bedreiging voor een gezonde en veilige leefomgeving. Daarom stelt de overheid regels voor het gebruik van asbest. De verwachting is dat de regering asbestdaken in 2024 helemaal wil gaan verbieden. Hoe ouder een asbestdak, hoe groter de kans dat asbestvezels vrijkomen. Het is daarom verstandig om asbestdaken spoedig te verwijderen. De gemeente Bergeijk onderkent de noodzaak tot het verwijderen van asbestdaken en wil middels deze speciale actie, waarbij de asbest huis aan huis wordt opgehaald, het saneren van asbestdaken tot 35 m² per kadastraal perceel in Bergeijk stimuleren.

Informeren en faciliteren
Om alle deelnemers over het verloop van de actie te infomeren, organiseerde de gemeente een aantal informatieavonden. Tijdens deze avond is een veiligheidsfilmpje getoond over hoe de asbest veilig te verwijderen, zijn er instructies gegeven over het inpakken van de asbestplaten in de daarvoor uitgedeelte big-bags (asbest platenzak). En zijn deelnemers geïnformeerd over hoe en op welke plaats ze de asbest dienen aan te bieden. Aan het eind van de bijeenkomst kon per adres de beschermingsmiddelen en het inpakmateriaal worden opgehaald.

Verwijderen
Voor het verwijderen van de asbest heeft de gemeente aan alle deelnemers beschermingsmiddelen en inpakmateriaal beschikbaar gesteld. Zo ontvingen de deelnemers per adres 2x een set wegwerp handschoenen, 2x een wegwerp overall, 2x een mondkapje P3 en 1x een big-bag.

Ophalen
Samen met asbestsaneerder AZN uit Hapert heeft de gemeente 14 routes gemaakt om in alle dorpskernen van Bergeijk de in totaal 5515m² asbest op te halen. Voor het ophalen van de asbest zal AZN uitgerust zijn met een DAV (Deskundig Asbest Verwijderaar), DTA (Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering), verreiker en vrachtwagen met container. De mobiele decontaminatie unit (bestaande uit een vuile ruimte, doucheruimte en schone ruimte) zal tijdens de actie neergezet worden op de gemeentewerf. Zo kan er in geval van calamiteit snel gestart worden met het verantwoord opruimen en ontsmetten.

De eerste asbest wordt opgehaald op dinsdag 16 april, de laatste staat gepland voor maandag 20 mei. Aan alle deelnemers wordt gevraagd om het weekend voor de ophaaldatum in te plannen voor het verwijderen en klaarleggen van de asbest. Zo wordt voorkomen dat de asbest onnodig lang in de openbare ruimte ligt.

 

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Bij De Neut Westerhoven Bergeijk
De Houtwinkel Bladel
Reijnders & Partners Bladel
Stichting Het Kompas
Frans Soetens Woninginrichting Vessem
Teurlings-De  Mulder Diervoeders en Tuinartikelen Casteren