Alles van Bergeijk
Bekijk de agenda
< maart 2020 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
9
 
 
 
 
 
 
1
10
2
3
4
5
6
7
8
11
9
10
11
12
13
14
15
12
16
17
18
19
20
21
22
13
23
24
25
26
27
28
29
14
30
31
 
 
 
 
 

Toerisme Gemeente Bergeijk e.o.

Activiteiten  Verblijf  Historie 


Natuurgebieden in BergeijkHet Ploegpark
Het Ploegpark is ontworpen door de tuinarchitecte Mien Ruys. Er staan zeer bijzondere bomen en er is uitleg aanwezig. Bergeijk heeft sterke troeven in huis. In 2008 was het vijftig jaar geleden dat architect Gerrit Rietveld de beroemde fabriek van weverij de Ploeg realiseerde. En tuin- en landschapsarchitecte Mien Ruys schiep een prachtig park om het gebouw. Mien Ruys drukte haar stempel op Bergeijk met ontwerpen voor tuinen en plantsoenen. Een unieke concentratie Rietveld en Ruys ‘objecten’ op een paar vierkante kilometers bij elkaar.

Het Patersbos
Hebt u even tijd voor een kleine wandeling ? Loop eens het bos in over het pad dat tussen De Kattendans en het zorgcentrum Hofhuis ligt. Achter het Hofhuis ligt ‘Het Patersbos-prieel’ en verder lopend komt u langs een O.L.Vrouwe kapel in het Patersbos. Nou ja, eigenlijk had het Nonnenbos moeten heten, want het is in 1880 aangeplant door Ursulinen, die hier hun klooster hadden. De paters die daar later in huisden hebben in 1945 nog ‘Een bevrijdingsboom’ in dit bos geplant. Misschien komt u die nog tegen.

Grafheuvels
Honderd meter het bos in op de Eerselsedijk tref je een paalkrans grafheuvel aan uit de Bronstijd, dat is uit 1650 jaar voor Chr. Wat er in zat en waarom men in Bergeijk die heuvel de Galgenberg noemt? In het EICHA-museum weten ze daar meer van! (Eerselsedijk: Kattendans!)


Bezienswaardigheden:

De Oude Hofkerk
Al meer dan duizend jaar staat hier een kerk! Dat is oud! En toch lijkt ze nieuw! Steeds verandert en vergroot. Maar de oude materialen zijn er nog steeds; de gele tufstenen uit de eerste kerk / het houten tongewelf etc. De St. Petrusbandenkerk, ooit ‘moederkerk’ voor het gebied Dommelen tot Lommel en Riethoven tot Borkel en Schaft. Bergeijk kan er met recht trots op zijn. Let ook op de levendige glas-in-lood ramen, het Maarschalkerweerdorgel en de bijzonder mooie Kruisweg. ‘s Zomers vinden hier ‘Muziek aan de Markt’ concertjes plaats. Informeer daarvoor bij de VVV (zie evenementenkalender).Het Luihuis
In 1648, na de 80-jarige oorlog, moesten de katholieken de kerk afgeven aan de hervormden, en dat voor 150 jaren lang. Twee jaren later stortte de toren in. Hij werd niet herbouwd. In plaats daarvan maakte men in 1669 deze klokkenstoel, hier Luihuis genoemd. Dit monument is nu een zeldzaam exemplaar in ons land.
In dat Luihuis hangt ‘Catharina’, een monumentale klok uit 1367; heel wat anders dan het carillon in de toren voor de supermarkt van de C1000! En dat is toch ook heel schôn. Vooral als het beiert!

‘t Hermenieke van Bergeijk
Zo heet het bronzen kunstwerk van Willy Slegers-v. d. Putt dat u, voor het Luihuis staande, aan de overkant van de weg ziet. Het beeld met de drie blazers symboliseert de harmonie tussen de Bergeijkse dorpsdelen ‘tHof/ het Loo en de Weebosch.

Het Raadhuis
De weg achter het Luihuis leidt naar de achterzijde van het Gemeentehuis; nieuw sinds 2000. Als u daar door zou lopen naar de voorzijde dan ziet u ‘het oude Raadhuis van 1923’ met in de top van de gevel het gemeentewapen. Een mooi wapen dat u kunt bewonderen bij de ingang van ons dorp. Tegenover het Raadhuis, naast de Rabobank, staat het oude doktershuis uit 1893; met zijn baksteenmotieven een kenmerkend voornaam gebouw uit die tijd.

 


Agenda

Het Uitstapje.nl

Recreatief

VVV

Fietsroutes

Wandelroutes

Ruiterroutes

Diverse routes

Uitgaan

Cultureel Centrum

Hotels
Restaurants
Camping:

Bergeijk
Luyksgestel
Riethoven
Westerhoven
Weebosch